SAGT OM BOKEN

Läsarnas spontana reaktioner

Som PDF för utskrift »  


Recensioner

 

"Med tydliga förklaringar, handfasta tekniska råd som tål att höras många gånger, inspirerande analyser av moderna filmer och med egen erfarenhet, navigerar Fredrik Lindqvist oss med säker hand igenom det svåra hantverket. Här är en bok för alla, noviser såväl som erfarna, som tänkt slänga sig ner i manusskrivandets ormgrop och komma levande upp igen!"

Lisa Ohlin
Regissör, manusförfattare, dramaturg och
f.d. långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet.


"Författaren tar avstamp i djup kunskap om filmbranschen. Han utgår från sin övertygelse om att filmkonsumenter i första hand vill bli känslomässigt berörda. Utifrån denna grundläggande insikt beskriver han manusskrivandets konst på ett inträngande och systematiskt sätt.

Lindqvists bok är inget för den som vill fuska. Han vill lära sant konstnärs-aspirerande manusförfattare att kanalisera sin otyglade energi, för att genom hårt och långvarigt arbete åstadkomma sitt (mästerliga?) slutresultat.

Boken är välskriven; författaren behärskar språket och sitt anslag oklanderligt. Det är lätt att hänga med i resonemangen. Då och då kryddas texten med lustiga anekdoter.

Jag tror att alla som är intresserade av dramatiskt skrivande, vare sig det är fråga om filmmanus, teaterdramatik eller vanlig skönlitteratur har mycket att hämta i denna bok. Mitt råd är, kort och gott, köp den!"

Torbjörn Wester, Litteraturpalatset
Se hela recensionen »


"På manusutbildningen i Umeå använder vi Fredriks utmärkta bok som vår ”bibel” i filmdramaturgi. Filmexemplen är tydliga och lätta att hitta via tidskoder. Det är härligt med svenska benämningar på mångtydiga begrepp som exempelvis ”enrading”. Boken hjälper manusstudenterna att lära sig kommunicera om sina manus och orientera sig i den föränderliga filmbranschen."

Louise Lindbom
Lektor i manusförfattande och konstnärlig ledare för Manus-
utbildningen för film, tv och nya medier vid Umeå universitet.


"... Författarens filmval ger en bredd av genrer. Bokens filmer är både romantiska, mjuka komedier som ”Notting Hill”, ”Broarna i Madison County” och ”Falling in love”. Men också spännande, hårda filmer som ”Fargo”, ”De andras liv”, ”När lammen tystnar”, får komma till liv i Lindqvists handbok. Redan i inledningen får läsaren en ”inköpslista” på filmtitlar som bör införskaffas för att användas till boken. Att baka en film, skulle den kunna heta och ingredienserna är de olika momenten i film, elegant och förföriskt illustrerade med exempel ur filmerna ..."

"... På nattduksbordet där romanerna brukar ligga, platsar även denna bok och läsandet ger imaginära, men klara och tydliga bilder, från de filmer boken berättar om. Upplägget är genomgående filmiskt, berättat så att det blir nästan lika magiskt att läsa, som att se filmen. Boken fungerar både som uppslagsbok att bläddra i för att få snabba svar och som sagt, som mysläsning i nattlampans sken. Men bäst är den tillsammans med DVD spelaren med högen rekommenderade filmer bredvid för en riktig djupdykning i bokens essens. Kort sagt: Läs den inte bara. Använd den!"

Susanne Vinderå, filmpedagog
Från recension på Svenska Filminstitutets sajt, avdelningen Film i skolan.


"... Precis som ett välskrivet manus ska fånga läsarens intresse snabbt fångar boken 'Att skriva filmmanus' ens nyfikenhet redan i inledningen för att vilja läsa vidare. Vare sig man är nybörjare eller yrkesverksam inom filmbranschen visar sig boken ha handfasta och pedagogiskt välformulerade råd att lära ut eller repetera. Speciellt kapitlen 'Att skapa rollfigurer', 'Att skriva scener' och 'Att skriva dialog' är läsvärda och lärorika. Olika begrepp och användbara verktyg förklaras på ett tydligt och inspirerande sätt, som exempelvis dramatisk substans, rollfigurernas smärtpunkt, premiss och tema ..."

Camilla Roos
Manusförfattare och dramaturg
från recension i Filmjournalen (3/2009
)


”En viktig lille bibel för mig som producent i diskussion med manusförfattare och regissörer. Specielt avsnittet ”att skriva dialog” var mycket inspirerende”

Sören Staermose
Producent på Yellow Bird Films AB som
bl.a. producerat filmerna i Millenniumserien.


"Lindqvists intelligenta och insiktsfulla bok fyller en viktig lucka bland all amerikansk manuslitteratur. Äntligen en bok som tar hänsyn till den verklighet vi har i Skandinavien"

Claes-Göran Lillieborg
f.d. Konstnärlig ledare, Manusutbildningen
för film, tv och nya medier, Umeå universitet.


"Rakt, enkelt och med stor personlig entusiasm åskådliggör Fredrik Lindqvist dramaturgins verktyg, förtjänstfullt via detaljerade exempel från (kända) filmer snarare än via de vanliga formlerna. En rejäl introduktion för nybörjaren, en inspirerande repetition för den redan insatte"

Jimmy Karlsson
Manusförfattare, regissör och dramaturg, har medverkat i
filmer av Jan Troell, Reza Bagher och Anders Grönros m.fl.


"Dramaturgen och manusförfattaren Fredrik Lindqvist som varit involverad i manusarbetet kring filmer som Vingar av glas och Kärringen därnere har här skrivit en mycket praktiskt orienterad och inspirerande handbok i den komplicerade och kreativa konsten att skriva filmmanus.

Med utgångspunkt i den klassiska dramaturgin och genom en mängd belysande exempel från framgångsrika filmer förklaras allt från övergripande formella aspekter till hur karaktärer tecknas, scener byggs upp och dialog skrivs för att passa in i den helhet berättelsen utgör. Här finns också handfasta avsnitt om hur själva manustexten skall presenteras och hur kontakten med branschen går till."

Olof Eliasson, BTJ
(häfte 09123115)


"... Det är verkligen en handbok för den som vill skriva, inte en bok om filmmanus utan en bok för den som vill skriva filmmmanus.

Fredrik Lindqvist använder lättfattliga bilder. Som den om dominobrickorna. I en handling påverkas allt av något som skett tidigare. Inget är där av en slump. Så viktigt att påpeka för den som ska försöka göra något av sin idé. Det gäller att väva en väv, inte slänga ut lösa tåtar, hur färggranna de än är ..."

Magnus Lind, Sveriges Dramatikerförbund
Journal, nr 2 2009


Betyg: 9 av 10 möjliga

" ... Det är en riktigt bra bok – anledningarna till de positiva omdömet är flera.

Först och främst så samlar den ihop det vettiga som skrivits om filmmanus utomlands och får ihop det till en bok. Olika teorier samlas och struktureras vilket innebär att man kan få en bra överblick över manusspelplanen utan att behöva läsa alla böckerna som refereras till. Men den är även tillräckligt tydlig på hur de olika teorierna skiljer sig så man söka fördjupning för den som är intresserad.

Sedan är boken (som en bok om dramaturgi bör vara) väl avvägd med olika delar som alla ger olika fokus på filmmanusskrivandet. Här finns hjälp från de minsta beståndsdelarna (hur man skriver specifika scener, karaktärer, dialog) till övergripande texter om struktur och dramaturgi samt hur man sedan får sitt manus omvandlat till film via t.ex. möten med branschen ..."

Mikael Kowalski, Folkets Bio, filmpedagogerna
filmpedabloggik.blogspot.com


Betyg: 4,5 av 5 möjliga

"... Fredrik Lindqvist handbok väcker min lust och vilja att skriva för film. Han skriver passionerat och kunnigt. Språket är personligt, engagerande och väcker tom mitt intresse för att vilja pitcha. Vilket innebär att prata för dvs sälja sin film i 10-15 minuter inför de som bestämmer om det ska bli en film eller inte. Och detta trots att jag ännu inte har en filmidé.

Upplägget med att ha ca tio exempelfilmer som författaren hela tiden återkommer till och analyserar med utgångspunkt för vad han går igenom är pedagogiskt smart. Det är filmer många har sett och kan relatera till. Dessutom är de lätta att få tag på och se om medan du läser boken. Vilket jag rekommenderar dig att göra. Det är då du ser scenerna författaren Fredrik Lindqvist skriver om som du verkligen förstår hur du ska göra.

Sammanfattningsvis så är 'Att skriva filmmanus' en bok som väcker lust, ger kunskap och som skänker dig som läsare tro på att du kan skriva filmmanus bara du vill. Bättre än så kan knappast en handbok bli."

Iréne S Räisänen, SkrivarSidan
www.skrivarsidan.nu


" ... Det är dock en bok om att skriva filmmanus som har lika mycket med konsten att dramatisera en text att göra. Alla som skriver någon form av dramatiska texter, oavsett om det är teatermanus, filmmanus eller en novell, roman eller deckare kan hämta handfasta tips ur boken ..."

Rosemari Södergren, kulturbloggen
www.kulturbloggen.com

 

Spontana reaktioner från läsare

 

"Vilken bra bok du har skrivit. Den är fantastiskt användbar. Tack!"


"Jag vet inte hur många gånger jag har läst din bok nu, har den alltid med mig då jag jobbar/skriver och gör anteckningar :) En av dom bästa helt klart"


"Lånade din bok från Filmhusets bibliotek och kände att jag måste ha mitt eget exemplar. Har läst många manusböcker och tycker att din bok är exceptionellt bra. Utförlig men inte omständig. Äntligen en manusbok som håller en hög standard utan att vara pretto!"


"Jag håller just nu på att läsa den väldigt gula boken Att skriva filmmanus av Fredrik Lindqvist (Adastra media 2009). Jag tvekade först men föll sedan till föga och köpte den i alla fall. Anledningen till att jag tvekade är att jag tänkte för mig själv: Ska jag verkligen läsa ännu en bok om manusskrivande? Vad tjänar det till? Men nu är jag mycket glad att jag inte lät mig nedslås av den resignerade och desillusionerade manusförfattaren i mig utan istället högg tag i tillfället att studera en god bok. För Att skriva filmmanus är en god bok. Den är vad jag kallar en GURIS; en lärobok som är Genomarbetad, Utförlig, Rolig, Inspirerande och Saklig. Gurisar kan man aldrig få nog av. Toppen, Fredrik!"


"Den här boken har mängder av bra tips. Jag dök direkt ner i de två kapitel jag själv var mest intresserad av, de som jag tycker filmmakare är bäst på – att skriva dialoger och utveckla intressanta karaktärer. Jag är mycket imponerad!
Kapitlen är sprängfyllda med exempel och handgripliga tips, gör så här.
Jag har ett dussin skrivarböcker i bokhyllan och har läst en handfull därutöver, men det här går utanpå det mesta. Kanske dem alla!"


"Jag vill tacka för en fantastiskt bra bok; Att skriva filmmanus."


"Jag vill ge dig ett fång rosor i tack för att du gett ut "Att skriva filmmanus".
Den är briljant, och så enkel att navigera sig fram igenom. Som stor filmentusiast är jag förhållandevis insatt i hur en film komponeras efter så många års intresse, men din bok har gett mig oerhört mycket!"


"En bok med som både förklarar för nybörjaren och för den mer erfarne författaren. Väl värd pengar! Extra bra när det kommer till karaktärer och scener"


"Detta är verkligen en riktig pärla med beskrivning av hur ett filmmanus kommer till liv och vilka teman som bör finnas med. Boken innehåller många fina exempel tagna ur stora filmer som gör det lätt för läsaren att få en förståelse hur en berättelse och dialoger byggs upp. Boken ger en lustfylld känsla att själv skapa intressanta karaktärer med intressanta dialoger i en intressanta berättelse. "


www.attskrivafilmmanus.se